Tapenada de aceitunas (olivová tapenáda)
Olivy ke španělské kuchyni neodmyslitelně patří, takže je jasné, že se v nejrůznějších variacích objevují také na tapas. Jako pomazánku na toustové tapas můžete použít tapenádu z oliv. Ať už dáte přednost černým, nebo zeleným, vždy budou ve směsi chutnat skvěle. Důležité je jednohubku podle chuti a fantazie ozdobit, aby jídlo bylo nejen koncertem pro chuťové buňky, ale také pastvou pro oči.
Suroviny
- 150 g oliv bez pecek (buď černých, nebo zelených)
- 2 stroužky česneku
- 6 kapar
- 4 filety ančoviček v oleji
- pepř na dochucení
- olivový olej
Postup
- Chceme-li mít tapenádu kašovitou, můžeme všechny ingredience vložit do hrnečku a rozmixovat tyčovým mixérem.
- Pokud mají olivy vyniknout, je lepší rozmixovat všechno kromě oliv a olivy nasekat nožem.
- Všechno dobře promícháme.
- Hotovou tapenádu necháme několik hodin uležet v lednici.