Tortilla española (bramborová omeleta)

Tortilla española (bramborová omeleta)

Print Friendly, PDF & Email

Bramborová omeleta, kterou na jídelních lístcích najdete buď pod názvem tortilla española, nebo také jako tortilla de patatas, je bezpochyby nejpodávanějším jídlem v celém Španělsku. Její příprava je jednoduchá a výsledná chuť a podoba záleží na invencích kuchaře.

Suroviny

  • 6 větších brambor
  • 6 vajec
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelená nebo červená paprika
  • sůl
  • hrst petržele
  • olivový olej na smažení

Postup

  1. Brambory ve slupce přivedeme do varu a ještě asi 5 minut vaříme. Pak oloupeme a nakrájíme na kousky velké asi 1 × 1 × 1 cm.
  2. Na větší pánvi, která se dá použít v troubě, nebo na pekáčku rozpálíme olivový olej a nasypeme do něj brambory a na kolečka nebo polokolečka nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme, přidáme na proužky nebo kostičky nakrájenou papriku a vmícháme rozetřený česnek.
  4. Mezitím si ve větším hrnku nebo kastrolu rozkvedláme vejce. Osolíme a přidáme nasekanou petržel a dobře promícháme.
  5. Jakmile se brambory osmaží tak, že jsou zlatavé a cibulka měkká, směs na pánvi rovnoměrně zarovnáme do plochy a přilijeme vejce.
  6. Na chvíli odstavíme, aby vejce mohla dobře protést mezerami mezi brambory. V žádném případě nemícháme!
  7. Pánev vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme vejce asi 20 minut dojít.
  8. Jakmile vejce začnou po krajích tmavnout, vyndáme z trouby.

Podáváme nakrájené na měsíčky nebo na kousky v misce na tapas buď teplé, nebo studené.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*