Tortilla española (bramborová omeleta)

Tortilla española (bramborová omeleta)

Print Friendly

Bramborová omeleta, kterou na jídelních lístcích najdete buď pod názvem tortilla española, nebo také jako tortilla de patatas, je bezpochyby nejpodávanějším jídlem v celém Španělsku. Její příprava je jednoduchá a výsledná chuť a podoba záleží na invencích kuchaře.

Suroviny

  • 6 větších brambor
  • 6 vajec
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zelená nebo červená paprika
  • sůl
  • hrst petržele
  • olivový olej na smažení

Postup

  1. Brambory ve slupce přivedeme do varu a ještě asi 5 minut vaříme. Pak oloupeme a nakrájíme na kousky velké asi 1 × 1 × 1 cm.
  2. Na větší pánvi, která se dá použít v troubě, nebo na pekáčku rozpálíme olivový olej a nasypeme do něj brambory a na kolečka nebo polokolečka nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme, přidáme na proužky nebo kostičky nakrájenou papriku a vmícháme rozetřený česnek.
  4. Mezitím si ve větším hrnku nebo kastrolu rozkvedláme vejce. Osolíme a přidáme nasekanou petržel a dobře promícháme.
  5. Jakmile se brambory osmaží tak, že jsou zlatavé a cibulka měkká, směs na pánvi rovnoměrně zarovnáme do plochy a přilijeme vejce.
  6. Na chvíli odstavíme, aby vejce mohla dobře protést mezerami mezi brambory. V žádném případě nemícháme!
  7. Pánev vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme vejce asi 20 minut dojít.
  8. Jakmile vejce začnou po krajích tmavnout, vyndáme z trouby.

Podáváme nakrájené na měsíčky nebo na kousky v misce na tapas buď teplé, nebo studené.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>