Ensalada de pimientos (paprikový salát)
Zelenina všech druhů a barev je oblíbenou surovinou pro přípravu španělských tapas. Dokazuje to i tento recept na salát z pečených paprik, který hraje všemi barvami. Rozmanitost chutí a estetických vjemů se dá rozšířit ještě úpravou před servírováním.
Suroviny
- 1 velká červená paprika
- 1 velká žlutá paprika
- 8 kapar
- 8 černých oliv bez pecek
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce ovocného octa nebo balzamica
- 1 stroužek česneku
- čerstvá majoránka
- cukr
- pepř
- sůl
Postup
- Celé papriky přibližně půl hodiny pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C nebo na grilu. Občas je otočíme. Je třeba dát pozor, aby nezačaly černat.
- Po důkladném propečení papriky vyndáme a vložíme do alobalu nebo do potravinového sáčku.
- Po vychladnutí každou papriku opatrně nařízneme a vymačkáme z nich šťávu, kterou si ponecháme stranou.
- Papriky rozřízneme na půlky, zbavíme jader a stopek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Do šťávy z paprik přidáme olivový olej, ovocný ocet, prolisovaný česnek a nasekanou majoránku a dochutíme cukrem, solí a pepřem.
- Vzniklou zálivku nalejeme na paprikové proužky.
- Dozdobíme olivami a kaparami.
- Podáváme ideálně vychlazené s kousky chleba nebo jiného pečiva.