Tortilla española (bramborová omeleta)
Bramborová omeleta, kterou na jídelních lístcích najdete buď pod názvem tortilla española, nebo také jako tortilla de patatas, je bezpochyby nejpodávanějším jídlem v celém Španělsku. Její příprava je jednoduchá a výsledná chuť a podoba záleží na invencích kuchaře.
Suroviny
- 6 větších brambor
- 6 vajec
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- zelená nebo červená paprika
- sůl
- hrst petržele
- olivový olej na smažení
Postup
- Brambory ve slupce přivedeme do varu a ještě asi 5 minut vaříme. Pak oloupeme a nakrájíme na kousky velké asi 1 × 1 × 1 cm.
- Na větší pánvi, která se dá použít v troubě, nebo na pekáčku rozpálíme olivový olej a nasypeme do něj brambory a na kolečka nebo polokolečka nakrájenou cibuli.
- Osolíme, přidáme na proužky nebo kostičky nakrájenou papriku a vmícháme rozetřený česnek.
- Mezitím si ve větším hrnku nebo kastrolu rozkvedláme vejce. Osolíme a přidáme nasekanou petržel a dobře promícháme.
- Jakmile se brambory osmaží tak, že jsou zlatavé a cibulka měkká, směs na pánvi rovnoměrně zarovnáme do plochy a přilijeme vejce.
- Na chvíli odstavíme, aby vejce mohla dobře protést mezerami mezi brambory. V žádném případě nemícháme!
- Pánev vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a necháme vejce asi 20 minut dojít.
- Jakmile vejce začnou po krajích tmavnout, vyndáme z trouby.
Podáváme nakrájené na měsíčky nebo na kousky v misce na tapas buď teplé, nebo studené.