Croquetas de jamón (šunkové krokety)

Croquetas de jamón (šunkové krokety)

Print Friendly, PDF & Email

Dobrá šunka je základem španělské kuchyně. Na přípravu šunkových kroket (croquetas de jamón) nemusíte použít tu úplně tu nejkvalitnější sušenou v podobě jamón ibérico nebo jamón serrano, protože jejich chuť ve směsi stejně neoceníte. Poslouží kvalitní uzená šunka, kterou byste se normálně nestyděli servírovat hostům jako chuťovku k pivu nebo vínu. V kroketách ji doplní sýr, jenž jí dodá ten správný šmak. Výsledek bude neméně tak dobrý. Jedná se sice o smažené jídlo, ale občas neuškodí poškádlit organismus něčím tak hříšně nezdravým, zvlášť když jídlo připravíme na olivovém oleji.

Suroviny

  • 200 g uzené šunky
  • 100 g másla
  • 50 g sýra (nejlépe čedaru)
  • hladká mouka
  • 0,25 l kuřecího vývaru
  • muškátový oříšek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej na smažení

Postup

  1. Na pánvi zahřejeme máslo a přidáme do něj najemno nakrájenou cibuli.
  2. Jakmile cibule změkne, osmažíme na malé kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou šunku.
  3. Přidáme rozetřený česnek a mletý muškátový oříšek, zaprášíme moukou a mícháme, dokud nevznikne zlatavá jíška.
  4. Jíšku zředíme kuřecím vývarem, a pokud je příliš hustá, můžeme přidat ještě mléko, ale jen s citem – výsledné těsto musí být husté tak, abychom ho mohli zpracovat.
  5. Do směsi postupně vmícháme i nastrouhaný sýr.
  6. Směs odstavíme a necháme odpočinout.
  7. Mezitím si připravíme suroviny na obalování – do jednoho talířku nebo misky vajíčko, do druhého strouhanku. Ideální bude použít třeba tu z celozrnného pečiva.
  8. Z těsta postupně tvarujeme šišky dlouhé 5 až 7 cm a ty obalíme nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance.
  9. Šišky smažíme po celém obvodu v dostatečně vysoké vrstvě olivového oleje.

Krokety můžete podávat rovnou, a tedy teplé, nebo po vychlazení. Hosté k ní mohou přikusovat pečivo, ale bezpodmínečným doplňkem by měla být zelenina.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*