Croquetas de jamón (šunkové krokety)
Dobrá šunka je základem španělské kuchyně. Na přípravu šunkových kroket (croquetas de jamón) nemusíte použít tu úplně tu nejkvalitnější sušenou v podobě jamón ibérico nebo jamón serrano, protože jejich chuť ve směsi stejně neoceníte. Poslouží kvalitní uzená šunka, kterou byste se normálně nestyděli servírovat hostům jako chuťovku k pivu nebo vínu. V kroketách ji doplní sýr, jenž jí dodá ten správný šmak. Výsledek bude neméně tak dobrý. Jedná se sice o smažené jídlo, ale občas neuškodí poškádlit organismus něčím tak hříšně nezdravým, zvlášť když jídlo připravíme na olivovém oleji.
Suroviny
- 200 g uzené šunky
- 100 g másla
- 50 g sýra (nejlépe čedaru)
- hladká mouka
- 0,25 l kuřecího vývaru
- muškátový oříšek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej na smažení
Postup
- Na pánvi zahřejeme máslo a přidáme do něj najemno nakrájenou cibuli.
- Jakmile cibule změkne, osmažíme na malé kostičky nakrájenou nebo nastrouhanou šunku.
- Přidáme rozetřený česnek a mletý muškátový oříšek, zaprášíme moukou a mícháme, dokud nevznikne zlatavá jíška.
- Jíšku zředíme kuřecím vývarem, a pokud je příliš hustá, můžeme přidat ještě mléko, ale jen s citem – výsledné těsto musí být husté tak, abychom ho mohli zpracovat.
- Do směsi postupně vmícháme i nastrouhaný sýr.
- Směs odstavíme a necháme odpočinout.
- Mezitím si připravíme suroviny na obalování – do jednoho talířku nebo misky vajíčko, do druhého strouhanku. Ideální bude použít třeba tu z celozrnného pečiva.
- Z těsta postupně tvarujeme šišky dlouhé 5 až 7 cm a ty obalíme nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance.
- Šišky smažíme po celém obvodu v dostatečně vysoké vrstvě olivového oleje.
Krokety můžete podávat rovnou, a tedy teplé, nebo po vychlazení. Hosté k ní mohou přikusovat pečivo, ale bezpodmínečným doplňkem by měla být zelenina.