Albóndigas con salsa de tomate (masové kuličky s rajskou salsou)

Print Friendly, PDF & Email

Mezi masitými tapas nemůže být už nic tradičnějšího než kuličky z mletého masa. Zatímco albóndigas samotné dodají hostům pocit poctivého základu k vínu nebo pivu, omáčka jednohubku doplní o směs vůní a chutí. V základní podobě je tento pokrm poměrně jednoduchý (nejvíc času strávíte tvarováním kuliček), zkusme ale do směsi přimíchat chorizo a slaninu, které nás pohladí po jazyku a nechají zavanout vůni Španělska až k nám do kuchyně.

Suroviny na omáčku

  • 2 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • 250 g rajčatového pyré
  • 1 sklenice bílého vína nebo sherry
  • 500 ml hovězího vývaru
  • olivový olej

Suroviny na kuličky

  • 50 g choriza
  • 150 g anglické slaniny
  • 600 g mletého masa
  • 150 ml mléka
  • 100 g chleba
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku

Postup

  1. Nejprve si připravíme omáčku:
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev oškrabeme a nastrouháme na malé nudličky.
  3. Na větší pánvi nebo v kastrolu rozpálíme olivový olej a potom do něj vsypeme cibulku.
  4. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme mrkev a průběžně mícháme. Po chvíli zaprášíme moukou.
  5. Do šťávy z paprik přidáme olivový olej, ovocný ocet, prolisovaný česnek a nasekanou majoránku a dochutíme cukrem, solí a pepřem.
  6. Vzniklou zálivku nalejeme na paprikové proužky.
  7. Dozdobíme olivami a kaparami.
  8. Podáváme ideálně vychlazené s kousky chleba nebo jiného pečiva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*