Albóndigas con salsa de tomate (masové kuličky s rajskou salsou)
Mezi masitými tapas nemůže být už nic tradičnějšího než kuličky z mletého masa. Zatímco albóndigas samotné dodají hostům pocit poctivého základu k vínu nebo pivu, omáčka jednohubku doplní o směs vůní a chutí. V základní podobě je tento pokrm poměrně jednoduchý (nejvíc času strávíte tvarováním kuliček), zkusme ale do směsi přimíchat chorizo a slaninu, které nás pohladí po jazyku a nechají zavanout vůni Španělska až k nám do kuchyně.
Suroviny na omáčku
- 2 mrkve
- 1 větší cibule
- 1 až 2 lžíce hladké mouky
- 250 g rajčatového pyré
- 1 sklenice bílého vína nebo sherry
- 500 ml hovězího vývaru
- olivový olej
Suroviny na kuličky
- 50 g choriza
- 150 g anglické slaniny
- 600 g mletého masa
- 150 ml mléka
- 100 g chleba
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
Postup
- Nejprve si připravíme omáčku:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev oškrabeme a nastrouháme na malé nudličky.
- Na větší pánvi nebo v kastrolu rozpálíme olivový olej a potom do něj vsypeme cibulku.
- Jakmile začne cibulka zlátnout, přidáme mrkev a průběžně mícháme. Po chvíli zaprášíme moukou.
- Do šťávy z paprik přidáme olivový olej, ovocný ocet, prolisovaný česnek a nasekanou majoránku a dochutíme cukrem, solí a pepřem.
- Vzniklou zálivku nalejeme na paprikové proužky.
- Dozdobíme olivami a kaparami.
- Podáváme ideálně vychlazené s kousky chleba nebo jiného pečiva.